Καρδιοαναπνευστική Ανάνηψη

Τεχνητή Αναπνοή

Αν ο σκύλος σας παρουσιάσει αναπνευστική ανακοπή, ξεκινήστε τεχνητή αναπνοή άμεσα.

 1. Ξαπλώστε το σκυλί στο πλάι, σε επίπεδη επιφάνεια.
 2. Σιγουρευτείτε ότι ο σκύλος έχει σταματήσει να αναπνέει: παρακολουθήστε αν ανεβοκατεβαίνει ο θώρακας, προσπαθήστε να αισθανθείτε την αναπνοή στο χέρι σας, κοιτάξτε τα ούλα του- θα έχουν χρωματιστεί μπλε από την έλλειψη οξυγόνου.
 3. Ελέγξτε τον αεραγωγό, πρέπει να είναι ελεύθερος. Τεντώστε το λαιμό και το κεφάλι. Ανοίχτε το στόμα και σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο ξένο σώμα. Αν κάποιο αντικείμενο μπλοκάρει τον αεραγωγό, πιάστε την γλώσσα και τραβήξτε προς τα έξω. Αν αυτό δεν απαγκιστρώσει το αντικείμενο, χρησιμοποιείστε τα δάχτυλά σας, πένσα ή λαβίδα για να το πιάσετε. Αν δεν μπορείτε να πιάσετε ή να τραβήξετε το αντικείμενο, χρησιμοποιείστε τη μέθοδο Heilmich*. Μην μπερδέψετε τα μικρά οστά του λαιμού με ξένο σώμα.
 4. Μόλις ο αεραγωγός είναι ελεύθερος, ξεκινήστε τεχνητή αναπνοή.
 5. Με το σκυλί ξαπλωμένο στο πλάι, σηκώστε το πηγούνι για να ισιώσετε το λαιμό.
 6. Χρησιμοποιέιστε το ένα χέρι σας για να κρατήσετε το στόμα κλειστό από το ρύγχος (μουσούδα).
 7. Τοποθετήστε το στόμα σας ακριβώς πάνω στη μύτη και φυσήξτε ελαφρά. Ο θώρακας πρέπει να επεκταθεί. Φυσήξτε τόσο όσο χρειάζεται για να μετακινηθεί το στέρνο (περισσότερο για μεγαλύτερα σκυλιά και λιγότερο για μικρόσωμα ή γάτες)
 8. Περιμένετε να βγει ο αέρας από τα πνευμόνια πριν ξαναφυσήξετε.
 9. Συνεχίστε δίνοντας 20 αναπνοές το λεπτό (περίπου 1 ανά 3 δευτερόλεπτα), μέχρι το σκυλί να αναπνέυσει μόνο του ή όσο υπάρχει καρδιακός παλμός.
 10. Συνεχίστε να παρακολουθείτε τους παλμούς της καρδιάς.

CPR – ΚΑΑ

Αν η καρδιά του σκύλου σας έχει σταματήσει να χτυπά πρέπει να ξεκινήσετε αμέσως καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Είναι προτιμότερο να εκτελέιται από 2 άτομα, το ένα για συνεχή τεχνητή αναπνοή και το άλλο για θωρακικές συμπιέσεις. Ακολουθήστε τις οδηγίες για τεχνητή αναπνοή, εναλλάσσοντας με συμπιέσεις του θώρακα. Για ΚΑΑ με 2 άτομα, εναλλάχτε 1 αναπνοή με 3 συμπιέσεις. Για ΚΑΑ με 1 άτομο εναλλάχτε 1 αναπνοή με 5 συμπιέσεις.

Για μικρά σκυλιά (κάτω των 11 κιλών)

 1. Τοποθετήστε τον σκύλο στο πλάι σε επίπεδη επιφάνεια.
 2. Τοποθετήστε την παλάμη του χεριού σας στα πλευρά πάνω από την καρδιά. Βάλτε το άλλο χέρι πάνω από το πρώτο. (για κουτάβια και γατάκια βάλτε τον αντιχειρά σας στην μία πλευρά του θώρακα και τα υπόλοιπα δάχτυλα στην κάτω πλευρά του θώρακα).
 3. Συμπιέστε το στήθος περίπου 3 εκατοστά. Πιέστε και αφήστε ρυθμικά με ρυθμό 80 με 100 συμπιέσεις ανά λεπτό.

Για μεσαία και μεγάλα σκυλιά (άνω των 11 κιλών)

 1. Τοποθετήστε τον σκύλο στο πλάι σε επίπεδη επιφάνεια.
 2. Τοποθετήστε το ένα χέρι σας πάνω από το άλλο και πάνω στο φαρδύτερο σημείο του θώρακα, όχι πάνω από την καρδιά.
 3. Κρατώντας τα χέρια σας ίσια, πιέστε το στέρνο προς τα κάτω, περίπου το 1/4 του φάρδους του. Πιέστε και αφήστε ρυθμικά με ρυθμό 80 συμπιέσεις ανά λεπτό.
 4. Συνεχίστε την καρδιοαναπνευστική ανάνηψη έως ότου ο σκύλος αναπνέει μόνος του και έχει σταθερούς παλμούς.

Πηγή:Artificial Respiration and CPR for Dogs

Αρέσει σε %d bloggers: