Μύθοι και αλήθειες για τη στείρωση και τον ευχουνισμό

Η στείρωση είναι ένα από τα ομορφότερα δώρα που ένας ιδιοκτήτης μπορεί να κάνει στο κατοικίδιό του. Ενώ όμως οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η στείρωση αυξάνει το μέσο όρο ζωής του ζώου και συντελεί στη μείωση του υπερπληθυσμού ζώων που οδηγεί σε πολλά αδέσποτα και αχρείαστους θανάτους, εντούτοις εμείς καταπιανόμαστε με πεποιθήσεις και ταμπού όπως ο σκύλος/ γάτος μου θα παχύνει, θα γίνει νωθρός και νωχελικός, θα του στερήσω τη χαρά της γέννας, θα χάσει τον «ανδρισμό» του, θα πάω ενάντια στη φύση και πολλά άλλα. Όλα αυτά όμως αποτελούν μύθους οι οποίοι στηρίζονται στην άγνοια και στις δικές μας ανάγκες και συναισθήματα. Πρέπει επιτέλους να ενημερωθούμε για το θέμα αυτό, να αναγνωρίσουμε ότι ο σκύλος και ο γάτος μας έχουν τις δικές τους ανάγκες και λειτουργούν με τους δικούς τους κανόνες. Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένους από τους μύθους που εμείς οι άνθρωποι έχουμε πλάσει και οι αντίστοιχες αλήθειες στηριζόμενες στις γνώσεις των ειδικών και σε έρευνες που έχουν γίνει.

Μύθος: Το κατοικίδιό μου θα παχύνει και θα τεμπελιάζει.

Αλήθεια: Τα περισσότερα κατοικίδια όντως παχαίνουν μετά τη στείρωση, όχι λόγω της στείρωσης αλλά επειδή οι ιδιοκτήτες τους τα παραταΐζουν και δεν φροντίζουν ώστε να αρκούνται αρκετά. Η στείρωση επιβραδύνει το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα το ζώο να χρειάζεται λιγότερη τροφή από προηγουμένως. Έτσι, αν συνεχίζουμε με τις ποσότητες που δίναμε πριν και ακόμα χειρότερα αν ταΐζουμε αποφάγια και πολλές λιχουδιές είναι βέβαιο ότι το κατοικίδιο μας θα βάλει βάρος. Όσο για το ότι το κατοικίδιο θα τεμπελιάζει, αυτό και πάλι δεν ισχύει. Απλά, οι ορμόνες της αναπαραγωγής που το ωθούν να περιπλανιέται σε αναζήτηση για ταίρι, δεν υπάρχουν πλέον και έτσι το κατοικίδιο δεν έχει πρόβλημα να μένει στο σπίτι. Απολαμβάνει εξίσου τις βόλτες και τα παιχνίδια του και είναι εξίσου ζωηρό και δραστήριο.

Μύθος: Είναι καλύτερο να αφήσω το κατοικίδιό μου να γεννήσει πρώτα πριν το στειρώσω. Έτσι θα νιώσει και αυτό τη χαρά της μητρότητας πριν του την «στερήσω».

Αλήθεια: Αυτό είναι επινόηση του ανθρώπου η οποία στηρίζεται στις δικές του πεποιθήσεις και στα δικά του συναισθήματα. Δεν έχει αποδειχθεί ότι το ζώο χρειάζεται να ικανοποιήσει το μητρικό του ένστικτο για να είναι ευτυχισμένο και ολοκληρωμένο. Αντίθετα μάλιστα, οι κτηνίατροι συμφωνούν ότι θηλυκά ζώα που στειρώνονται πριν τον πρώτο τους οίστρο είναι σε γενικές γραμμές πιο υγιή. Η στείρωση σήμερα γίνεται από πολύ νωρίς τόσο στους σκύλους όσο και στους γάτους και όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο το καλύτερο. Ο κτηνίατρος μπορεί να στειρώσει ένα ζώο ηλικίας μόλις 8 εβδομάδων!

Μύθος: Είναι καλό για τα παιδιά να βιώσουν το θαύμα της γέννησης.

Αλήθεια: Όντως το να λάβει μέρος η οικογένεια στη γέννα του αγαπημένου της κατοικίδιου, και ειδικότερα τα παιδιά, είναι κάτι πολύ όμορφο. Έχετε υπόψη σας όμως ότι τις πλείστες φορές ο τοκετός γίνεται τη νύχτα και το πιο πιθανόν είναι ότι τα παιδιά θα κοιμούνται εκείνη την ώρα. Είναι προτιμότερο να στειρώσετε το ζώο και να εξηγήσετε στα παιδιά ότι ο λόγος που το σκυλάκι ή το γατάκι του δεν έκανε παιδάκια είναι επειδή δεν θα μπορούσατε να βρείτε ένα καλό σπίτι για αυτά και ότι ακόμα και αν βρίσκατε, θα έμεναν άστεγα άλλα αδέσποτα που λαχταρούν τόσο καιρό για μια καλή οικογένεια να τα υιοθετήσει. Αυτό θα έχει πιο θετικό αντίκτυπο παρά η παρακολούθηση της γέννας γιατί θα εμφυτεύσει στο παιδί το αίσθημα της υπευθυνότητας και του σεβασμού για τα ζώα.

Μύθος: Το κατοικίδιό μου είναι καθαρόαιμο συνεπώς πρέπει να αναπαραχθεί

Αλήθεια: Καθαρόαιμο ή μη, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Υπάρχουν πολύ περισσότερα ζώα που ζητούν οικογένειες παρά οικογένειες που θέλουν ένα ζωάκι. Ακόμα λοιπόν και αν το δικό σας είναι ανάμεσα στα τυχερά, τότε να είστε βέβαιοι ότι αυτό συνέβη εις βάρος κάποιου άλλου ζώου το οποίο πιθανόν να πεθάνει στους δρόμους ή στην καλύτερη περίπτωση να οδηγηθεί στην ευθανασία.

Μύθος: Ο σκύλος μου είναι φύλακας και θέλω το προστατευτικό του ένστικτό να συνεχίσει να υπάρχει.

Αλήθεια: Η στείρωση ή ο ευνουχισμός δεν έχουν καμία απολύτως επίδραση στο έμφυτο ένστικτο του σκύλου να προστατεύει το σπίτι και την οικογένειά του. Έχετε υπόψη σας ότι η προσωπικότητα του σκύλου διαμορφώνεται περισσότερο από τα γονίδια και το περιβάλλον παρά από τις ορμόνες της αναπαραγωγής.

Μύθος: Ο σκύλος/ γάτος μου είναι αρσενικός. Αφού λοιπόν δεν πρόκειται να γεννήσει γιατί να τον ευνουχίσω;

Αλήθεια:  Μπορεί ο αρσενικός σκύλος να μην γεννά, αλλά μπορεί να ζευγαρώσει με έναν εντυπωσιακό αριθμό θηλυκών, ειδικότερα αν έχει το ελεύθερο να περιπλανιέται στην γειτονιά. Έτσι, θα αφήσει έναν τεράστιο αριθμό απογόνων των οποίων το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο. Εκτός όμως από αυτό, με τον ευνουχισμό ο αρσενικός σκύλος παύει να αναζητά ταίρι με αποτέλεσμα να σταματήσει η έντονη επιθυμία του να περιπλανιέται και συνεπώς να μειωθεί ο κίνδυνος να χαθεί, να κλαπεί, να τραυματιστεί από τα αυτοκίνητα ή να δηλητηριαστεί από επιτήδειους.

Μύθος: δεν θέλω το αρσενικό σκυλί ή γάτος μου να αισθανθεί λιγότερο «άντρας».

Αλήθεια: Ακόμα μια περίπτωση που ο άνθρωπος βγάζει συμπεράσματα βασιζόμενος στη δική του φύση και ιδιοσυγκρασία. Τα κατοικίδια ζώα δεν έχουν αντίληψη της σεξουαλικής ταυτότητας ή του αντρικού εγωισμού. Ο ευνουχισμός δεν αλλάζει τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ζώου. Ο σκύλος ή ο γάτος που έχει ευνουχιστεί δεν υποφέρει από κόμπλεξ κατωτερότητας, ούτε από κρίση ταυτότητας.

Μύθος: Το κατοικίδιό μου είναι τόσο ξεχωριστό για μένα που θέλω ένα κουταβάκι/ γατάκι ακριβώς όπως αυτό.

Αλήθεια: Πολλοί πιστεύουν ότι με το να αφήσουν το σκυλάκι τους να γεννήσει και να υιοθετήσουν ένα κουταβάκι, διαιωνίζουν έτσι τον πιστό τους φίλο κρατώντας τον πάντα δίπλα τους. Αυτό βέβαια δεν ισχύει. Κάθε σκύλος είναι ξεχωριστός και κανένα άλλο κατοικίδιο δεν πρόκειται να αντικαταστήσει αυτό που έχετε, καθώς ακόμα και οι απόγονοί του δεν αποτελούν πιστά αντίγραφα. Ακόμα και οι επαγγελματίες εκτροφείς δεν μπορούν να «δημιουργήσουν» το ζώο που θέλουν από μια γέννα, πόσο μάλλον ένας απλός φιλόζωος που δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις. Εξάλλου, χρειάζονται δύο για να επέλθει μια εγκυμοσύνη και αν και μπορεί να είσαστε ενθουσιασμένοι με το ζωάκι σας, τις πλείστες φορές ελάχιστα γνωρίζετε για το ταίρι του.

Μύθος: Η στείρωση και ο ευνουχισμός είναι ακριβές και επικίνδυνες επεμβάσεις.

Αλήθεια: Το κόστος της στείρωσης και του ευνουχισμού είναι σε γενικές γραμμές χαμηλό και εξαρτάται  από το φύλο, το μέγεθος, την ηλικία, τον κτηνίατρο και διάφορους άλλους παράγοντες. Όσο όμως και να κοστίζει, είναι κάτι που θα γίνει μόνο μια φορά και σε τελική ανάλυση κοστίζει πολύ λιγότερο αν σκεφτείτε τα έξοδα της εγκυμοσύνης –διατροφή, φάρμακα-, τα έξοδα για τυχόν επιπλοκές κατά τον τοκετό, για τη φροντίδα των μικρών μέχρι να απογαλακτιστούν όπως επίσης και για τις διάφορες ασθένειες από τις οποίες ένα μη στειρωμένο/ ευνουχισμένο ζώο έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθεί-καρκίνο του προστάτη, καρκίνο της μήτρας κ.α.-.   Η επέμβαση είναι επέμβαση ρουτίνας. Θεωρείται από τις ευκολότερες επεμβάσεις και το ρίσκο είναι πολύ μικρό. Σπάνια παρουσιάζονται επιπλοκές κατά την διάρκεια της επέμβασης ή μετά και το ζώο αναρρώνει πολύ γρήγορα.

Μύθος: Θα βρω καλά σπίτια για όλα τα κουταβάκια/ γατάκια.

Αλήθεια: Μην αυταπατάστε. Όσο καλά και να γνωρίζετε κάποιον, δεν μπορείτε να ξέρετε ποιος πραγματικά είναι και κατά πόσο είναι υπεύθυνος και ικανός να φροντίσει ένα ζώο. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι τα χιλιάδες αδέσποτα που υπάρχουν κάποτε υιοθετήθηκαν από κάποιον με καλές προθέσεις ο οποίος τελικά αποδείχθηκε ανίκανος να φροντίσει το κατοικίδιό του ή απλά το βαρέθηκε. Ακόμα όμως και αν είσαστε απολύτως σίγουροι ότι έχετε βρει καλά σπίτια για όλα τα κουταβάκια/ γατάκια, αναλογιστείτε το εξής: Κάθε σπίτι που εσείς βρίσκετε σημαίνει ένα λιγότερο σπίτι για τα χιλιάδες αδέσποτα που τόσο το λαχταρούν.

Μύθος: Θα πάω ενάντια στη φύση

Αλήθεια: Η φύση έχει δέντρα και λουλούδια και όχι πολυκατοικίες και διαμερίσματα. Στη φύση δεν υπάρχει αδικία ή κακία ενώ στην ανθρώπινη κοινωνία η κακία αφθονεί και δυστυχώς βάζει συχνά στο στόχαστρό της αθώα ζώα. Δεν ζούμε στη φύση όπως ούτε και τα κατοικίδιά μας. Αφού λοιπόν επιλέξαμε να “πάμε ενάντια στη φύση” βάζοντας ένα σκύλο ή γάτο στο σπίτι μας, τουλάχιστον ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Πηγή:www.cypruspet.com

Αρέσει σε %d bloggers: