Οι σκύλοι προστατεύουν τα μωρά από λοιμώξεις

Τα νέα ζευγάρια που έχουν σκύλους και γάτες συχνά σκέφτονται να δώσουν τα κατοικίδιά τους όταν περιμένουν μωρό, ωστόσο νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα τριχωτά τετράποδα είναι ευεργετικά για την υγεία των παιδιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν Φινλανδοί επιστήμονες, τα μωρά που μεγαλώνουν με κατοικίδια, ειδικά σκύλους, έχουν λιγότερες πιθανότητες για κρυολογήματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού στην παιδική τους ηλικία.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες παρακολούθησαν 397 μωρά στη Φινλανδία μέχρι να γίνουν ενός έτους. Αυτό έγινε με μικρά ερωτηματολόγια σχετικά με την υγεία του παιδιού, τα οποία συμπληρώνονταν από τους γονείς σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αρχικά, από τα μωρά που συμμετείχαν στην έρευνα, τα 245 ζούσαν με σκύλο στο σπίτι και τα  136 με γάτα, ωστόσο μέχρι το τέλος της έρευνας το 65% των παιδιών ζούσε σε σπίτι χωρίς σκύλο και το 76% σε σπίτι χωρίς γάτα, καθώς οι γονείς αποφάσισαν να δώσουν τα κατοικίδια.

Αν και τα βρέφη ταλαιπωρούνται συχνά από λοιμώξεις του αναπνευστικού και κρυολογήματα, όπως έδειξε η έρευνα, τα μωρά που είχαν από νωρίς επαφή με σκύλους και γάτες ήταν πιο υγιή την περίοδο της μελέτης και είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες για βήχα, ρινίτιδα, καταρροή, φτέρνισμα και πυρετό.

Επιπλέον, τα παιδιά με κατοικίδια είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες για ωτίτιδα και 29% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν αντιβιοτικά.

Σε γενικές γραμμές, όπως προέκυψε από την έρευνα, η μεγαλύτερη επαφή με σκύλους συνδέεται με λιγότερα προβλήματα υγείας, γεγονός οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα κατοικίδια βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού να ωριμάσει.

 

Πηγή:www.econews.gr

Αρέσει σε %d bloggers: