Δελτίο Τύπου: ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Δελτίο Τύπου
Πεύκα, 25-2-2021

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Το νέο νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εσωτερικών, ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των φιλοζωικών οργανώσεων αφού περιλαμβάνει τις 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων (από την πείνα και τη δίψα, από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, από φόβο και αγωνία, καθώς και έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης).

Α. Δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ζώων (Ε.Μ.Ζ.)
Για πρώτη φορά δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Ζώων (ΕΜΖ) Συντροφιάς για δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατρους, εκτροφείς, καταφύγια και τη Δημόσια Διοίκηση σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας.

Β. Ηλεκτρονικό βιβλιάριο
Ψηφιακός φάκελος υγείας για τα ζώα συντροφιάς, μέσω του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς με το ιατρικό ιστορικό των ζώων με δυνατότητα να υπάρχει πρόσβαση ψηφιακά, για τους ιδιοκτήτες & τους κτηνιάτρους, οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε έκτακτη περίσταση.

Γ. Αναπαραγωγή με κανόνες
Στους ιδιώτες θα επιτρέπεται μόνο με άδεια και μία μόνο γέννα ανά δεσποζόμενο ζώο, με προϋπόθεση ότι πριν από την γέννα θα γίνεται δήλωση των υποψηφίων αναδόχων για τα νεογέννητα.
Έξι θα είναι ο ανώτατος αριθμός γεννών ανά ζώο σε όλη του τη ζωή για τους επαγγελματίες εκτροφείς. Μόνο με άδεια θα μπορούν να προχωρούν σε αναπαραγωγή και οι ερασιτέχνες εκτροφείς με έως 2 γέννες, από έως 2 ζώα, ανά έτος. Η μοναδική περίπτωση εξαίρεσης από την υποχρεωτική στείρωση θα είναι η ιατρική γνωμάτευση.
Απαγορεύονται αγγελίες για πώληση από μη εγκεκριμένους επαγγελματίες ή αδειοδοτημένους εκτροφείς και ιδιοκτήτες.

Δ. Ένα εκατομμύριο στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα, voucher για στείρωση και σήμανση σε δεσποζόμενα.
Όλοι γνωρίζουμε πώς η σήμανση και η στείρωση είναι το κλειδί για να διαχειριστούμε τον πληθυσμό αδέσποτων ζώων στη χώρα μας. Πολλοί συμπολίτες μας δεν προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις για οικονομικούς λόγους. Το voucher είναι ένα πολύ σωστό μέτρο καθώς επιδοτεί τις πιο νευραλγικές κτηνιατρικές πράξεις που συνδέουν δεσποζόμενα ζώα με μελλοντικά αδέσποτα.
Μείωση δημοτικών τελών έως και 10%
Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε μείωση των δημοτικών τελών μέχρι και 10% για επιμελείς ιδιοκτήτες. Αντίστοιχα κίνητρα μπορούν να ενθαρρύνουν την διάδοση του θεσμού της υιοθεσίας.

Ε. Επιτροπή Παρακολούθησης για τους Δήμους και κυρώσεις
Το “Πρόγραμμα Άργος” υποχρεώνει κάθε δήμο μόνο του ή σε συνεργασία με άλλους δήμους ή μέσω Συνδέσμων ή σε συνεργασία με ιδιώτες, να εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων που περιλαμβάνει:
Περισυλλογή, με εκπαιδευμένα συνεργεία & κατάλληλο εξοπλισμό, σήμανση και ηλεκτρονική καταγραφή, στείρωση και περίθαλψη, με τη διασφάλιση των απαραίτητων κτηνιατρικών υπηρεσιών, φιλοξενία, με την ίδρυση και λειτουργία καταφύγιων, με νέους κανόνες διαφάνειας και προσβασιμότητας από όλους, υιοθεσία, μέσω της Πανελλήνιας Πλατφόρμας, σε συνεργασία με τις Φιλοζωικές και αποτέφρωση, μέσω της λειτουργίας αποτεφρωτηρίων.

Δ. Εθνική Γραμμή Καταγγελιών, διεύρυνση του ορισμού της κακοποίησης και αυστηροποίηση προστίμων
Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής και 5ψήφιου αριθμού καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων και παράβασης του νομικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς, Την ίδια ώρα, φέρνει τη διεύρυνση του ορισμού της κακοποίησης και την αυστηροποίηση προστίμων.

Ε. Υιοθεσίες στο εξωτερικό με πιστοποιητικά traces
Με το νέο νομοσχέδιο οι δήμοι μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες συνεργασίας με καταχωρισμένα στο Μητρώο Φιλοζωικά Σωματεία & Οργανώσεις. Στις συμφωνίες μπορεί να ορίζεται ότι τα συνεργαζόμενα Φιλοζωικά Σωματεία & Οργανώσεις δύνανται να εκπροσωπούν τον οικείο δήμο για την έκδοση των απαιτούμενων για την υιοθεσία ζώων, εγγράφων. Η υιοθεσία αδέσποτων ζώων από Φιλοζωικά Σωματεία & Οργανώσεις του εξωτερικού προβλέπεται ρητά, εφόσον αυτά λειτουργούν νόμιμα και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο.

ΣΤ. Μητρώο Παραβατών
Θεσπίζεται ηλεκτρονικό μητρώο στην Εισαγγελία Αθηνών, στο οποίο καταγράφονται όσοι έχουν ποινική καταδίκη για κακοποίηση ζώων. Το Μητρώο ενημερώνεται με μέριμνα και των κατά τόπο Εισαγγελέων. Το Μητρώο Παραβατών διαλειτουργεί με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Η εγγραφή παραβάτη στο Μητρώο εμποδίζει την καταχώριση του ως ιδιοκτήτη ζώου στο ΕΜΖ. Σε περίπτωση αθώωσης, η εγγραφή διαγράφεται χωρίς ίχνη.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αρχικά φαίνεται να περιλαμβάνει πολλά θετικά στοιχεία για τη σωστή διαχείριση των ζώων στην Ελλάδα και στηρίζεται σε ένα πλέγμα αξόνων με θεσμικό, νομικό και κοινωνικό πρόσημο.
Την τελική μας θέση πάνω σε αυτό θα εκφράσουμε όταν κατατεθεί σε διαβούλευση.
Το πλέον σίγουρο είναι ότι η εκπόνηση του νομοσχεδίου έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών, το πλέον αρμόδιο υπουργείο κι αυτό από μόνο του αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση του Φιλοζωικού Κινήματος που χρόνια έβλεπε τις αδιέξοδες και αντιφιλοζωικές πολιτικές του ΥΠΑΑΤ να διογκώνουν το πρόβλημα με τα εκατομμύρια αδέσποτα που βασανίζονται στους ελληνικούς δρόμους.

#Φροντίζω_εθελοντές
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6986063851, 6983739736 , 6986097309
www.frontizofs.gr
E-mail: frontizofs@gmail.com

Αρέσει σε %d bloggers: