Συνάντηση Δήμου & Φιλοζωικού Σωματείου Φροντίζω-“Ενημέρωση”

logo-frontizo31

 

 

 

 

 

Θεσσαλονίκη, Πεύκα 20 Απριλίου 2016

Αξιότιμε Δήμαρχε,
Αξιότιμε Αντιδήμαρχε Κε Γκατζέ Στέλιο.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:
Σε ότι αφορά την λειτουργία της πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης ζώων συντροφιάς και συγκεκριμένα στην παρ.12 του άρθρου 9 του ν. 4039/12 (ΦΕΚ 15 Α΄) μεταξύ άλλων αναφέρει: Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές ενότητες και οι Περιφέρειες δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών στα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία .
Δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και αιτήσεις μας ,μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τέτοια κίνηση από τον Δήμο μας.
Σε ότι αφορά την ενημέρωση των Δημοτών μας για το έτος 2015-2016 αλλά και των σχολείων του Δήμου μας , παρά την εθελοντική μας προσφορά να τα επισκεφτούμε για μαθήματα φιλοζωίας που έχουν υπουργική άδεια , δεν έγινε η παραμικρή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή από την πλευρά του Δήμου μας. Όλοι μας όμως αναγνωρίζουμε πως μόνο μέσω της παιδείας και της εκπαίδευσης μπορεί να εξομαλυνθεί σταδιακά και σταθερά η μάστιγα του αδέσποτου πληθυσμού και ο σεβασμός προς κάθε μορφή ζωής.
Μόλις την προηγούμενη βδομάδα και συγκεκριμένα στις 10/4/16 επικοινώνησαν μαζί μας από το γραφείο του Αντιδημάρχου Κου Βουλγαρίδη για να ενημερωθούν για την πρόταση μας. Ουσιαστικά λίγο πριν εκπνεύσει η σχολική χρονιά.
Σε ότι αφορά το κομμάτι της περίθαλψης των αδέσποτων ζώων χρειάζεται να καταστήσουμε σαφή τον όρο «περίθαλψη».
Διότι η στείρωση, ο εμβολιασμός και η ηλεκτρονική σήμανση δεν αποτελούν παρά μόνο ένα κομμάτι της περίθαλψης.
Το σωματείο μας για το έτος 2015-2016 ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου όλα τα παρακάτω περιστατικά:
5-1-15 Πεύκα, οδός Δημοκρατίας έξω από Δημοτικό σχολείο αρσενικό ενήλικο ζώο από τροχαίο. Συντριπτικό κάταγμα μηριαίου .Ακτινογραφίες. Αιματολογικές. Χειρουργήθηκε δυο φορές , μια για τοποθέτηση λάμας και μια για την αφαίρεση της και στείρωση. Συνολική νοσηλεία 4 μήνες.
5-1-15 Πεύκα, οδός Παπανικολάου, βενζινάδικα, αρσενικό 9 μηνών από τροχαίο. Συντριπτικό κάταγμα μηριαίου . Ακτινογραφίες. Αιματολογικές εξετάσεις. Χειρουργήθηκε δυο φορές , μια για τοποθέτηση λάμας και μια για την αφαίρεση της και στείρωση. Συνολική νοσηλεία 3 μήνες.
19-1-15 Πεύκα, γήπεδο Συκεών, Θηλυκό ενήλικο σε κρίσιμη κατάσταση. Αιματολογικές εξετάσεις . Ανίχνευση τίτλου λεϊσμανίασης . Θετικό σε ερλιχείωση και λεϊσμανίαση. Θεραπεία διάρκειας δύο μηνών. Ζει.
29-1-15 Πεύκα, Ανθέων. Αρσενικό ενήλικο σε κρίσιμη κατάσταση. Αιματολογικές εξετάσεις. Θετικό σε ερλίχειωση και διροφυλλάρια. Θεραπεία διάρκειας τριών μηνών. Ζει.
19-2-16 Πεύκα, Παπανικολάου φανάρι Εστίας. Αρσενικό ενήλικο από τροχαίο. Ακτινογραφίες. Αιματολογικές. Φαρμακευτική αγωγή. Νοσηλεία 7 μέρες.
13-3-15 Πεύκα, θηλυκό ενήλικο, Ακροπόλεως σε κρίσιμη κατάσταση. Αιματολογικές εξετάσεις. Θετικό σε ερλιχείωση. Θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή. Διάρκεια 30 ημερών.
11-5-15 Πεύκα, Κωνσταντινουπόλεως, αρσενικό ενήλικο σε κρίσιμη κατάσταση. Αιματολογικές εξετάσεις. Θετικό σε ερλιχείωση και διροφυλλάρια. Φαρμακευτική αγωγή . Θεραπεία διάρκειας τριών μηνών, Ζει.
5-6-15 Πεύκα, Παπανικολάου, αρσενικό κουτάβι 6 μηνών. Διάγνωση μεγάλης κοίλης . Χειρουργήθηκε. Διάρκεια νοσηλείας 7 ημερών.
24-9-15 Σέιχ Σου. Εκκλησάκι. Θηλυκό 6 μηνών από τροχαίο. Ακτινογραφίες. Αιματολογικός έλεγχος. Κάταγμα άκρου ταρσού. Χειρουργείο αποκατάστασης , τοποθέτηση δυο καρφιών. Νοσηλεία 30 ημερών.
20-10-15 Έξοδος Συκεών. Θηλυκό 10 μηνών από τροχαίο. Κάταγμα επιφυσιόλησης μηριαίου και κάταγμα με αποκοπή νεύρου βραχίονα . Ακτινογραφίες. Αιματολογικές εξετάσεις. Θετικό σε ερλιχίωση. Θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή 30 ημερών. Χειρουργήθηκε 3 φορές. Νοσηλεία 6 μηνών.
15-12-15 Πεύκα, Νερομύλων. Αρσενικό 10 μηνών σε κρίσιμη κατάσταση. Αιματολογικός έλεγχος. Θετικό σε μορφή ψώρας και σταφυλόκοκκου. Θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή. Νοσηλεία 30 ημερών.
22-12-15 Πεύκα, Ρόδων. Αρσενικό ενήλικο σε κρίσιμη κατάσταση. Αιματολογικές εξετάσεις. Θετικό σε ερλίχεια και διροφυλλάρια. Θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή. Νοσηλεία 3 μήνες.
4-1-16 Πεύκα, Παναθηναίων. Αρσενικό ενήλικο σε κρίσιμη κατάσταση. Αιματολογικές εξετάσεις. Ακτινογραφίες. Θετικό σε παράσιτο αίματος. Νευρολογικά ευρήματα. Θεραπεία παράσιτου με φαρμακευτική αγωγή. Αξονική εγκεφάλου στο Α.Π.Θ. Κατέληξε.
14-1-16 Πεύκα, Αγ. Τριάδος. Θηλυκό ενήλικο σε κρίσιμη κατάσταση. Αιματολογικές εξετάσεις. Θετικό σε ερλίχεια και διροφυλλάρια. Θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή. Νοσηλεία 3 μήνες.
20-1-16 Πεύκα, Λεύκης. Αρσενικό ενήλικο χωρίς τρίχωμα. Θεραπεία ψώρας με φαρμακευτική αγωγή.
27-2-16 Πεύκα, Δελασάλ. Αρσενικό ενήλικο δαγκωμένο. Ράμματα σε δυο μεγάλα τραύματα. Φαρμακευτική αγωγή. Νοσηλεία 48 ωρών.
Τα παραπάνω περιστατικά είναι ενδεικτικά και σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των περιστατικών που κληθήκαμε να περιθάλψουμε με δικούς μας πόρους λόγω αδυναμίας του Δήμου μας να τα αναλάβει .
Συνοψίζοντας θέτουμε προς λύση τα παρακάτω προβλήματα:
1.Απαραίτητη κρίνεται η παραμονή και νοσηλεία ζώου σε κτηνιατρείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι στειρώσεις αδέσποτων γατιών όπου οι δημότες καλούνται να παραδώσουν, να παραλάβουν και να νοσηλεύουν για 48 ώρες, ζώο που μόλις στειρώθηκε μισό-ναρκωμένο.
2.Απαραίτητη κρίνεται η δυνατότητα ακτινογραφίας , χειρουργείων και νοσηλείας περιστατικών.
3.Απαραίτητη κρίνεται η ύπαρξη λύσης έκτακτων περιστατικών τις ώρες που ο Δήμος είναι κλειστός (απογεύματα, βράδια και αργίες).
Επιμένουμε πως η μόνιμη λύση είναι αυτή της δημιουργίας και λειτουργίας ενός Δημοτικού κτηνιατρείου.
4. Απαραίτητο κρίνεται, ο υπεύθυνος καταγραφής περιστατικών να ενημερώνει με άμεσο τρόπο τους δημότες καθώς και να είναι γνώστης της νομοθεσίας που αφορά τα ζώα συντροφιάς , τα δικαιώματα των ζώων και τις υποχρεώσεις των κηδεμόνων αυτών.
Τέλος σας ανακοινώνουμε πως ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί πλέον από τους εθελοντές του σωματείου μας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Το Δ.Σ του Φροντίζω
Λεοντιάδου Σοφία
Παπαζαφειρίου Λία
Κεραμιτσής Κωνσταντίνος
Ναζλίδου Ιωάννα
Δημοπούλου Σούλα

Αρέσει σε %d bloggers: